Diabetes type 2 is een typische ouderdomsziekte

Bij Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, speelt suiker (glucose) een belangrijke rol. Glucose is de energiebron voor onze lichaamscellen. Insuline zorgt er voor dat glucose wordt opgenomen in de cellen. Bij diabetes type 2 kan de glucose niet in de cellen komen omdat het lichaam onvoldoende insuline maakt.
Vroeger kwam diabetes type 2 vooral voor bij ouderen. Daarom werd het 'ouderdomssuiker’ genoemd. Tegenwoordig krijgen mensen op steeds jongere leeftijd diabetes type 2. Dit komt onder andere door ongezond eten, overgewicht en te weinig bewegen. Ook erfelijkheid speelt een rol.
Diabetes type 2 is onder andere te herkennen aan: 
Vaak dorst en veel plassen
Vermoeidheid
Oogklachten, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
Slecht genezende wondjes
Kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
Vaak terugkerende infecties
 

Meestal zijn er echter helemaal geen klachten. Wilt u weten wat uw risico is op het krijgen van diabetes, doe dan hier de test. Uw huisarts kan met een klein druppeltje bloed uit uw vinger in een paar minuten zien of uw glucosegehalte te hoog is en u dus mogelijk diabetes heeft. Behandeling van diabetes type 2 geschiedt meestal met een medicijn.

Bestel diabetes producten goedkoop en snel via internet

Via Dia-Centrum kunnen diabetes hulpmiddelen worden besteld tegen scherpe prijzen. Vandaag besteld, morgen in huis. Tevens wordt er informatie gegeven op het gebied van diabetes mellitus.

Diabetes is een chronische ziekte

Dat betekent dat u er nooit meer van afkomt en de rest van uw leven medicijnen moet gebruiken. Heeft u diabetes dan moet u letten op wat u eet en op tijd uw medicijnen nemen. U dient ook regelmatig uw glucosegehalte te meten. Daarvoor zijn speciale glucosemeters te koop. Ook geeft diabetes meer kans op ziekten van hart, nieren en slecht genezende wonden. Gelukkig zijn er goede medicijnen. Het lukt tegenwoordig steeds beter om diabetes goed te behandelen. Bij Diabetes type 2 lukt het soms de medicatie te verlagen zodra overgewicht is verdwenen. Uw huisarts kan u, vaak in samenwerking met een diabetesverpleegkundige, optimaal adviseren en begeleiden.

Hoe voorkomt u diabetes type 2?

Vooropgesteld dat u geen erfelijke aanleg heeft kunt u zorgen voor een gezonde levensstijl. Dus vooral gezond en vers eten, veel bewegen (1/2 uur per dag) en overgewicht voorkomen. Stop ook met roken. Het risico op het verkrijgen van diabetes type 2 wordt hierdoor met de helft verlaagd! Bovendien voorkomt een gezonde levensstijl ook veel andere mogelijke problemen. Zie de overige hoofdstukken over Gezondheid..

Kunstalvleesklier voor Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline meer. Het eigen lichaam heeft de cellen die insuline maken, kapot gemaakt. De oorzaak is nog niet duidelijk. De ziekte kan op alle leeftijden ontstaan, maar de meeste mensen met diabetes type 1 krijgen het op jonge leeftijd en is niet afhankelijk van leefstijl. Omdat het lichaam helemaal geen insuline meer maakt, krijgt men insuline-injecties. Vanaf 2019 komt er een kunstalvleesklier op de markt die veel problemen zal wegnemen

Onderzoek en voorlichting


Het Diabetes Fonds zet zich in om diabetes en complicaties te voorkomen en te genezen. Het wil mensen met diabetes nu en in de toekomst een betere kwaliteit van leven geven.
Om dat te bereiken zamelt het Diabetes Fonds geld in voor wetenschappelijk onderzoek en voorlichting, want elke oplossing begint met onderzoek.
Bron voor deze pagina en meer info op diabetesfonds.nl