Bij overlijden veel regelen

Is uw partner of een naast familielid overleden dan moet er veel geregeld worden. De onafhankelijke overheidsite geeft u een volledige checklist. Tevens komen alle actiepunten aan bod die met de overheid geregeld moeten worden. Doodgaan en Doorgaan zet ook alles voor u op een rijtje.

Afwikkeling Nalatenschap uitbesteden

Is uw dierbare overleden? Dan valt er veel te regelen. Daarnaast is alles met emotie overladen. U kunt de afwikkeling van nalatenschap en boedel nu uitbesteden. Dat geeft rust en duidelijkheid.

Geen uitvaartverzekering? Dan toch een voordelige uitvaart!

Bent u niet verzekerd houdt dan rekening met minimaal € 4.000,- en gemiddeld € 7.000,- aan kosten. Dat is gebaseerd op het prijsniveau van 2017. Over 10 tot 20 jaar betaalt u zeker het dubbele. Daarbij komen indien van toepassing de kosten voor de grafsteen en het graf, dat gemiddeld €3200 kost. De kosten voor een graf (grafmaken, onderhouden en grafrechten) verschillen sterk per gemeente en zijn gemiddeld €2110 (particulier eenpersoonsgraf voor 20 jaar). Al met al bent u al snel €10.310 kwijt voor een begrafenis. Het is verstandig zo’n bedrag op een rekening te hebben staan. De uitvaartkosten worden in mindering gebracht op de eventuele erfenis. Is er geen geld dan krijgt u een goedkope uitvaart van de staat.
Wilt u uw erfgenamen niet op extra kosten brengen dan kan de uitvaart ook via internet geregeld en betaald worden vanaf circa € 1.500-. Zie uitvaartcompact.

Verzekeringspolis zoeken

Kunt u de uitvaartpolis of overlijdenspolis niet vinden ga dan naar de Zoekservice.Heeft u een polis waarvan de maatschappij niet meer bestaat vindt deze dan hier.

Erfbelasting, nieuwe regels per 2010

De successieregels zijn met ingang van 2010 gewijzigd en vereenvoudigd. In veel gevallen pakt dat gunstig uit. Dit zijn de belangrijkste tarieven (basis 2018, kan jaarlijks worden aangepast):
Gehuwde en geregistreerde partners (let op nieuw: bij samenlevingscontract gelden juridische voorwaarden)
Tot € 643.194 vrijgesteld, daarna 10% over € 123.248 overig 20%
Kinderen
Tot € 20.371 vrijgesteld, daarna 10% over € 123.248, overig 20%
Kleinkinderen
Tot € 20.371,- vrijgesteld, daarna 18% over € 123248, overig 36%

Grafkosten

Grafrechten (10 of 20 jaar) en kosten voor onderhoud verschillen sterk per plaats. Bepaal wat een graf kost in uw gemeente. Let op: de verzekeraar betaalt meestal niet alle kosten. Overleg vooraf.

Tijdelijke grafsteen van fotodoek

Het duurt een paar maanden voor de steen is uitgezocht, gemaakt en geplaatst. Tot aan dat moment kijken nabestaanden naar een stuk kale grond. Nieuw is het grafdoek dat u tijdelijk op de plaats van de steen spant. Kies uit bestaande ontwerpen of gebruik uw eigen foto. Overleg vooraf met begrafenisondernemer en/of beheerder van de begraafplaats.