De elektrische fiets heeft een enorm snelle groei ervaren qua gebruikers in Nederland. Overal waar je bent zie je meerdere senioren op een elektrische fiets. Ondanks dat het heerlijk is om lange afstanden te kunnen fietsen, is de elektrische fiets gevaarlijker dan de reguliere fiets. Er wordt namelijk op een hogere snelheid gefietst en wanneer er plotseling geremd moet worden, dan kan dit voor ongelukken zorgen.
Natuurlijk zijn er vele verschillende elektrische fietsen op de markt te verkrijgen. Een ‘veilige seniorenfiets’ wordt vaak gezien als een fiets met een laag opstap. Hierdoor kan er makkelijk op en afgestapt wordt en zitten deze ook vaker net wat lager zodat de grond makkelijk aangeraakt kan worden.
Er zijn verschillende steden die weer initiatieven hebben geregeld rondom de senioren die gebruik maken van een elektrische fiets. Neem als voorbeeld de gemeente Veendam. Hier wordt namelijk door een sportconsulent samen met de Verkeerwijzer Groningen een fietsclinic georganiseerd voor 65-plussers. Het doel is om senioren veilig te laten fietsen maar ook dat ze fit blijven door het fietsen. Dit doen ze door een presentatie te presenteren met praktische en theoretische informatie als twee kerndoelen.
Zoals eerder gezegd is de verkoop van de elektrische fiets in een sneltreinvaart gestegen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgebracht dat tegenwoordig al 3 van de 10 fietsen verkocht worden als e-bikes.
Daarnaast heeft het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) vast gesteld dat al bijna de helft van alle kilometers die gemaakt worden op de fiets, afkomstig zijn van de 65-plussers.
Er zijn meerdere gemeentes die het belang inzien dat het fietsen voor senioren enorm belangrijk is en dit in stand willen houden. Er zijn dan ook meerdere fietsdagen vanuit verschillende gemeentes. Vaak begint de trip vanuit het betreffende gemeentehuis en wordt er een route gefietst die natuurlijk enorm leuk is voor de senioren. Vaak bieden zulke dagen de senioren ook aan om bepaalde testen af te nemen. Denk hierbij aan een test die bijvoorbeeld het reactievermogen test of een balanstest. Dit wordt natuurlijk altijd gedaan in begeleiding van specialisten.